You know how to be healthy…. or do you?

Eating healthily is something that we all think we know how to do, and indeed teach our children what to eat  and what not to eat, right? You may think the simple answer is to have a natural balanced diet rich in vegetables and fruits, wholewheat foods and quality protein from beans and eggs is enough. You wouldn’t be wrong with that answer, but, it’s important to have a greater awareness on the entirety of everything that effects your health and on what exactly gets added to foods and other things you put into your body.

 

 

Here is a list of substances that enter our bodies and have an adverse effect on our health. I'm sure at least some of this list will come as a surprise to you...

 

fluoride danger
  1. Fluoride

 

One particular growing concern among people is fluoride. This toxic chemical is found tap water, soft drinks and, toothpaste and even foods. Some countries have higher quantities than others though. Fluoride has a profoundly negative effect on our health. Here is a list on the effects on our bodies fluoride has:  (sourced from the Fluoride Action Network)

 

 

 

Arthritis

Gastrointestinal Effects

Bone Fracture

Hypersensitivity

Brain Effects

Kidney Disease

Cancer

Male Fertility

Cardiovascular Disease

Pineal Gland

Diabetes

Skeletal Fluorosis

Endocrine Disruption

Thyroid Disease

Acute Toxicity

 

 

Solution: I advice you to watch the documentary at the bottom of the page titled ‘The Great Culling’ to understand the full scope of then fluoride problem. It can be difficult to avoid fluoride in some places, but you can install special filtration systems for your tap water or source from somewhere that clearly doesn’t contain any. The easiest thing to cut a portion of fluoride out is to swap your toothpaste for charcoal based toothpaste instead of fluoride based toothpaste (I did a long time ago, and my teeth never felt better)!

 

Pesticides

 

2) Pesticides

 

Used to raise and treat produce and other products, these poisons often leave behind residues. They've been linked to everything from cancer to birth defects.

 

 

Solution: Organic foods are required to be synthetic pesticide-free.

 

BHT FOOD

 

3) BHA (Butylated Hydroxyanisole) & BHT (Butylated Hydroxytoluene)

 

These common processed food preservatives have been declared carcinogens by the International Agency for Research on Cancer. They’re also accused of disrupting hormones and impacting male fertility.

 

 

Solution: Check ingredient lists to avoid.

growth hormones in cows

 

4) Recombinant Bovine Growth Hormone (rBGH/rBST)

 

Given to cows to increase milk production, rGBH produces elevated levels of insulin-like growth factor-1 (IGF-1) in dairy products. IGF-1 is a significant factor in breast, prostate and colon cancers.

 

 

Solution: Choose organic or rBGH-free dairy products.

 

bag of chemicals

 

5) Sodium Aluminum Sulphate and Potassium Aluminum Sulphate

 

Used in processed cheese products, baked goods, and microwave popcorn, among other packaged goods, these ingredients are linked to adverse reproductive, neurological, behavioural, and developmental effects.

 

 

Solution: Read ingredient lists to avoid this toxin.

 

6) Bisphenol-A (BPA)

 

Found in food and beverage can linings, this hormone-mimicker is suspected of promoting breast and prostate cancer, reproductive and behavioural problems, obesity, and diabetes.

 

 

Solution: Avoid canned foods. Choose fresh, dried, or frozen instead.

sodium nitrate

 

7) Sodium Nitrite/Nitrate

 

Used in deli foods like processed meats, these preservatives are linked to many types of cancer. Beware of “uncured” and “no added nitrites/nitrates” products. They often use celery juice instead, which is high in nitrates.

 

 

Solution: Read ingredient lists to avoid this toxin.

Polycyclic Aromatic Hydrocarbons

 

8) Polycyclic Aromatic Hydrocarbons

 

These carcinogens are created when fat is burned—by flames or very high heat.

 

 

Solution: Pre-cook grillables and finish over low flame.

Vaccines

 

9) Vaccines 

 

Like any other medical treatment, vaccination must be justified in view of an objective risk/benefit analysis. All risks and benefits must be considered. Any rational medical treatment must do more good than harm. This is universally accepted.

The problem with vaccines is that risks have been underestimated, and the benefits overestimated. In particular, the risk of brain injury from vaccines is much higher than commonly believed. 

 

 

Solution: Ensure you do your research into the type of vaccine you or your child will take, and make an informed choice. See the documentary at the bottom of this page.

 

Acrylamide

 

10) Acrylamide

 

Formed by cooking or frying starchy foods like potatoes and grains at high temperatures, acrylamide is a carcinogen.

 

 

Solution: Avoid fried foods, snack chips, crackers, toasted cereals, cookies, and bread crusts.

Brominated Vegetable Oil

 

11) Brominated Vegetable Oil

 

Used in fruit-flavoured drinks and sodas, animal studies found high doses of this toxin led to reproductive and behavioural problems.

 

 

Solution: Check ingredients listings

Artificial Food Colouring/Dyes

 

12) Artificial Food Colouring/Dyes 

 

These ubiquitous chemicals have been linked to neurological disorders like ADHD. 

 

 

Solution: Read ingredient lists to avoid.

Dioxins

 

13) Dioxins

 

These highly toxic pollutants accumulate in fatty foods and are linked to cancer, liver damage, birth defects, and endocrine and immune disruption.

 

 

Solution: Choose low- or no-fat foods or cut out meat entirely

Genetically Modified Organisms (GMOs)

 

14) Genetically Modified Organisms (GMOs) 

 

Found in about 70 percent of processed foods with corn-, soy-, cottonseed-, canola-, and sugar beet-based ingredients, GMOs may cause organ damage, gastrointestinal and immune disorders, accelerated aging, and infertility.

 

 

Solution: Go organic! GMOs aren’t allowed in certified organic foods. And they aren’t ever labeled, making them difficult to avoid in non-organic foods.

Aspartame

 

15) Aspartame 

 

An artificial sweetener found in many soft drinks. The sweetener, which is sold under the brand names Equal and NutraSweet, has been linked to at least 90 symptoms, including headaches, dizziness, fatigue, weight gain, depression, and memory loss. 

 

 

Solution: Avoid soft drinks that contain this, or cut out soft drinks entirely

Healthy Eating Guide

Here is a guide I put together to help you and your children to eat a healthier diet.

If you’re thinking about becoming vegetarian, take a look at one of my previous blog posts on the topic. More information relating to how to get your child eating healthily can be found here.

Fluoride documentary

Vaccines Documentary

Write a comment

Comments: 2
  • #1

    Peter (Saturday, 16 February 2019 02:48)

    This is very informative, thanks!

  • #2

    Lil (Wednesday, 20 March 2019 09:37)

    Very informative post, thanks for sharing this.

    <a href="http://lilcipur.com/">best play school in indore</a>